De dalt de tot a baix de tot. De l'esquerra de tot a la dreta de tot. La falta de criteri podria haver estat la responsable de l'anar d'una punta a l'altra sense pauses en punts intermedis. Seria lògic pensar que una crisi de rauxa pogué marcar un itinerari de profundes diferències. O que la indecisió i la inseguretat per determinar amb fermesa un destí dissenyaren un recorregut mancat de matisos.

Però no. Res de tot això, ans al contrari.

El convenciment i la voluntat de conèixer algunes de les característiques més reconegudes de la geografia argentina foren els elements principals que varen portar-me a confeccionar un viatge que es podria considerar exagerat en un primer cop d'ull. Si no hagués estat per les limitacions del calendari, pels pocs dies disponibles, probablement hauria fet un circuit molt més llarg però de traç més regular. Tanmateix, calia escollir, i aquests varen ser els llocs per on vaig passar, i les coses que vaig trobar-hi.

 

Iguaçú

Es miri per on es miri, des de la banda brasilera o l'argentina, l'espectacularitat de les cascades més amples del planeta és innegable. La Gorja del Diable pràcticament se t'empassa com si fossis un mosquit.

Ushuaia

Remant per les aigües tranquil·les i congelades del Canal Beagle, a la Bahia Lapataia, al Parc Natural de la Terra del Foc, l'única cosa que evidencia que el temps no s'ha aturat és veure com la fauna salvatge segueix la seva activitat a la riba, a l'aigua, a l'aire...

Ja a mar obert, les vistes des del centre del canal són extraordinàries.

El Calafate

Immensitat és la paraula. Del temps, de les mides i les proporcions. El Parc Natural Los Glaciares són processos naturals descomunals en ple funcionament. A les parets de les muntanyes es pot veure la marca de milions d'anys d'evolució de les glaceres, però no és un simple testimoni del què va ser. Sentir com cruixen parets i blocs de gel, que poden superar els cent metres d'alçada, en moviment constant, amb superfícies de centenars de quilòmetres quadrats, permet observar l'evolució de la terra en directe. I allò que es pot veure a ull nu és només una ínfima part del què hi ha.

Península Valdés

Amb el seu estil de vida particular cadascú aprofita les condicions especials d'un territori privilegiat quan li és més convenient. Balenes, pingüins, lleons marins, elefants marins. Tots passen, en un moment o altre del seu cicle vital, per les aigües protegides dels seus golfs i per les seves costes. L'Homo Sapiens té el seu moment de màxima activitat entre els mesos de desembre i març, si bé la seva capacitat d'adaptació al medi i de fer la punyeta a les altres espècies fa que durant tot l'any s'hi puguin trobar espècimens pul·lulant amunt i avall.